Eirik's Blog

Här finns mina tankar ur roten, ibland ganska spontana sådana, ibland mera övertänkta. Bloggen är ett sätt att skriva av sig frustration över företeelser eller problem i samhället och min omgivning men även ett sätt att beskriva vad jag tror kan hjälpa eller vara en lösning på problemet

Min bilder
Namn:
Plats: Ärla, Sörmland, Sweden

I'm retired after 42 years at Volvo as a Product Engineer and Systems Architect (PDM). I have a small consultancy operation with me as only employee.

torsdag, december 01, 2005

Påven, de homosexuella och annat

Vår Påve har uttalat sig om homosexuellas möjligheter att bli präster i den katolska kyrkan.

Jo, han är faktiskt "vår Påve" även om vi inte är katoliker. Det han säger påverkar attityder och åsikter långt utanför den katolska kyrkan och de som bekänner sig till katolicismen.

Katolska präster får inte gifta sig - inte ens med kvinnor! Nu får de inte heller ha homosexuella partners. Massor med katolska präster har nyligen avslöjats som pedifiler i Brasilien. Mer än 40 avslöjade präster har tagit till rymmen. Stor skandal i Brasilien.

Ska fan vara präst i katolska kyrkan!

Den katolska kyrkan vill inte kännas vid mänskliga drag som kärlek och sexuell dragningskraft. Den kräver av sina präster att sådana känslor skall sublimeras och ersättas med en allmän "kärlek" till "människorna", dvs församlingsbor och bekännare till katolicismen i största allmänhet.

Fast, om församlingsborna använder kondom eller annat kontraceptica eller har sex utanför äktenskapet ligger de pyrt till. Eller, ännu värre, är homosexuella.

Pedofilskandalen i USA där många katolska präster visade si vara pedofiler, sopades under mattan till stora delar.

Jag känner till en katolsk församlingspräst i Ohio. Alla hans församlingsbor tyckte mycket om honom men han förälskade sig i en kvinna. Församlingen ville ha honom kvar trots hans giftermål med kvinnan med katolska kyrkan sa NEJ! Han fick inte vara präst och vara gift samtidigt! Han fick gå! Och han är inget unikt fall.

När skall den katolska kyrkan, Påven och många inom svenska kyrkan och i svenska sekter som kallar sig kristna inse att vi lever i det 21 århundradet efter Jesus och att de som skrev bibeln inte hade den kunskap som vi besitter idag. Deras referensramar och kunskaper begränsade ju vad de kunde skriva till det de verkligen skrev. Om bibeln skulle skrivits av några med det vetande som vi besitter idag hade ju bibeln inte främmat de villfarelser som den nu gör. Kan det vara så svårt?

Kan det vara så svårt att inse att vi är alla människor med behov av kärlek och ömhet men att detta behov kan ta sig lite olika uttryck beroende på vår läggning!?
Till detta skall naturligtvis läggas att vi skall ha respekt för varandra som individer och lika värde som människor!