Eirik's Blog

Här finns mina tankar ur roten, ibland ganska spontana sådana, ibland mera övertänkta. Bloggen är ett sätt att skriva av sig frustration över företeelser eller problem i samhället och min omgivning men även ett sätt att beskriva vad jag tror kan hjälpa eller vara en lösning på problemet

Min bilder
Namn:
Plats: Ärla, Sörmland, Sweden

I'm retired after 42 years at Volvo as a Product Engineer and Systems Architect (PDM). I have a small consultancy operation with me as only employee.

torsdag, december 08, 2005

Vadå energibrist?

Vi bebor en planet som är glödande inuti. Vi går omkring på ett tunnt skal som kan ha både permafrost och tjäle men där det bara är något tusental meter ner till ordentlig värme.

Dock, jordens innandöme och geotermisk energi är aldrig med i debatten om vår energiförsörjning. Vi kanske inte kan köra bilar på värmeenegin ur jordens innandöme men det skulle duga bra för att skapa el-energi och för att värma våra hus med fjärrvärme. Och det vore väl inte så dumt!

Bergsborrarna har utvecklat en fantastisk borrteknik under de senaste decennierna. Norge öppnade världens längsta vägtunnel för ett år sedan eller så: ca 25 km lång. Tänk om man i stället borrade lika långt ner i backen mot jordens mitt. Vilken värme vi skulle kunna hämt upp.

Att Island har gott om geotermisk energi är allom bekannt. Det har de därför att området är vulkansk och lavan ligger nära ytan. Men med modern och något utvecklad borrteknik borde det kunna bli ett fullgott alternativ till vattenkraft, atomkraft och alla kraftkällor som bygger på förbränning av ett eller annat.

Vi har ju tekniken för att utvinna värmeenergi ur backen bara några meter ner. Det är ju bara att forsätta neråt till där det verkligen finns gott om värme.

Det skulle inte vara nödvändigt att förfula vår natur med en massa el-möllor som dessutom för oväsen och har ett dåligt energiutbyte i förhållande till investerade medel och förlusten av estetiska värden i Sveriges (och andra länders) natur.

Är jag helt ute och cyklar eller saknar våra politiker som sysslar med energifrågor fantasi?