Eirik's Blog

Här finns mina tankar ur roten, ibland ganska spontana sådana, ibland mera övertänkta. Bloggen är ett sätt att skriva av sig frustration över företeelser eller problem i samhället och min omgivning men även ett sätt att beskriva vad jag tror kan hjälpa eller vara en lösning på problemet

Min bilder
Namn:
Plats: Ärla, Sörmland, Sweden

I'm retired after 42 years at Volvo as a Product Engineer and Systems Architect (PDM). I have a small consultancy operation with me as only employee.

tisdag, december 20, 2005

Vad är anti-semitism?

I grunden är en antisemitisk person någon som är emot semitism. Semitism har i sin tur en relation till någon som talar ett semitisk språk (hebreiska, arabiska m. fl) eller bebor ett land där det talas semitiska språk. Kolla gärna med Wikipedia

Men i allmänhet har dock antisemitism blivit ett ord som betyder hat eller avsky mot judar, judism och judendom. Antisemitism har existerat i flera hundra år men tog sig fruktansvärda uttryck under Hitlers styre i Tyskland och i Europa 1933 - 1945 genom folkmord och utrotningsläger. Det skall vi aldrig glömma!

Det som främst irriterar mig, är att försvarare av den Israeliska staten sätter likhetstecken mellan folket (och främst judarna) som bebor Israel och Staten Israel. Staten Israel har på samma sätt som i alla andra länder politiker som styr landet genom sin regering och riksdag (Knesset) . Det är de som sitter där som svarar för vad Staten Israel gör och icke gör. Det är de som styr Israels krigsmakt och som bygger höga murar mot Palestina. Det är troligt att de flesta politiker även är judar. Men det är ju irrelevant.

Om t ex Göran Persson skulle ha varit Pingstvän, tror jag inte att vi skulle blandat ihop ett angrepp på hans politik med ett angrepp på Pingstkyrkan!

Staten Israel beter sig i många avseenden som svin. När någon anklagar Israel för detta blir dessa beskyllda för antisemitism. Detta är ju hårresande.

Vad staten Israel gör skall staten Israel stå för utan att blanda in den religion (eller det språk) som kanske är förhärskande inom landet.
Det är väl ingen som skulle komma på idén på att ta en beskyllning av Lukasjenko och hans styre om t ex brist på pressfrihet i Vitryssland, som ett påhopp på det folk som bor i landet.

Det är otillständigt att anklaga de som kritiserar Staten Isreal för deras framfart för antisemitism. Det är rent av en rutten argumentation!