Eirik's Blog

Här finns mina tankar ur roten, ibland ganska spontana sådana, ibland mera övertänkta. Bloggen är ett sätt att skriva av sig frustration över företeelser eller problem i samhället och min omgivning men även ett sätt att beskriva vad jag tror kan hjälpa eller vara en lösning på problemet

Min bilder
Namn:
Plats: Ärla, Sörmland, Sweden

I'm retired after 42 years at Volvo as a Product Engineer and Systems Architect (PDM). I have a small consultancy operation with me as only employee.

lördag, mars 21, 2009

Vindkraft - väderkvarnar

Har ni tänkt på vad som händer med väderkvarnarna om 30 - 40 år når de är nerslitna och ur funktion pga att det inte längre lönar sig eller att de bolag som äger kvarnarna har gått konkurs etc. Skrotet kommer att stå där som minnesmärken över människors dumhet. Ingen vill betala för att bli av med eländet!
Om 30 år har förutsättningarna ändrats. De som byggde vidkraftverken har gått i konkurs eller övergått till annan lönsam bverksamhet. De ursprungliga bolagen finns inte mera. De som efter 30 år sitter med ägarskapet har inte råd att riva de gamla rostiga minnesmärkena över en industriell parantes.

Det påminner om ekarna som planterades för 150 år sedan för att de år 2000 skulle kunna användas att bygga krigsskepp. Tekniken har gått vidare och lämnat de fina 150 år gamla planerna i dammet. Något liknade kommer troligen att ske med vindkraftverken! Problemet är att de kommer att stå der som livsfarliga minnesmärken över en svunnen tid som när som helst kan ramla ikull och döda folk.

Just nu är väderkvarnar populära, understödda av tillverkarna och det faktum att man räknas som bakåtsträvare och miljöbov om man protesterar mot dumheterna! Tillverkarna får understödspengar av staten för att kunna öka produktionen och anställa mera folk. En räddningsplanka, tycker riksdag och regering nu när bilindustrin säger upp folk.

I dagsläget när vi redan har vindkraftverksparker, svarar vinden endast för ca 14% av vår elproduktion. När det är riktigt kallt, då blåser det inte - och då lämnar de ingen ström alls!

Och detta - när vi bor på en planet med hur mycket värmenergi som helst några km ner i backen! Det läggs endast småpengar på forskning om geotermisk energi - och då ofta på vad man kan få ut av de allra första meterna under jordytan.

Denna planet lider inte brist på energi - bara på idéer om hur man skall ta den tillvara och komma åt den!

Det är dags att tänka om!