Eirik's Blog

Här finns mina tankar ur roten, ibland ganska spontana sådana, ibland mera övertänkta. Bloggen är ett sätt att skriva av sig frustration över företeelser eller problem i samhället och min omgivning men även ett sätt att beskriva vad jag tror kan hjälpa eller vara en lösning på problemet

Min bilder
Namn:
Plats: Ärla, Sörmland, Sweden

I'm retired after 42 years at Volvo as a Product Engineer and Systems Architect (PDM). I have a small consultancy operation with me as only employee.

måndag, oktober 19, 2009

Landsortsutveckling contra centralisering i Eskilstuna

Infrastrukturminister Åsa Torstensson talade i samband med 100-årsfirande av REV, Riksförbundet Enskilda Vägar i helgen 10 - 11 oktober.
Hon talade sig varm för alla de nästa 1000 vägföreningar som är medlemmar i REV och som representerar drygt 70 000 fastigheter och närmare 1 000 000 människors behov av infrastruktur. Vägföreningarna förvaltar 5 294 km väg som det kostar över 110 miljoner kronor att underhålla och sköta driften av varje år. Ärla vägförening är en del av detta.

REV och landets vägföreningar kallades för den tredje vägvårdande organisationen - de andra är vägverket och kommunerna.

Åsa Torstensson framhävde de enskilda vägarnas enorma betydelse för landet.

Chris Heister var högtidstalare. Hon pekade på att den nya myndigheten Tillväxtverket nu skall satsa på Landsbygdsutveckling. Tillväxtverket ersätter det gamla Glesbygdsverket och skall satsa på tillväxt i Glesbygden.

Efter att ha lyssnat till dessa mäktiga damer och sedan funderat på hur Eskilstuna kommun fungerar när det gäller "satsning på landsbygden" och "infrastruktur utanför tätorten Eskilstuna" framstår det som helt klart att de strävar åt vart sitt håll!

I Eskilstuna kommun ingår inte Ärla, Kjula, Barva, Hällberga, Hållsta, Alberga, Tumbo eller Näshulta när det gäller att kosta på något - vad som helst. Det är Fristadstorget med omnejd som räknas!
När det gäller att betala skatt däremot, då får vi vara med och när kommunen vill visa hur många invånare Eskilstuna har - då räknas vi in!

Inte finns det några planer på glesbygdssatsning i Eskilstuna. Den nya Kommundirektören har uttalat sig i tidningarna: det är centralisering som gäller - allt skall finns centralt - vi måste flytta tätare ihop så alla kan ha gångavstånd till den service som de kommunala förvaltningarna och de kommunala bolagen har att erbjuda.

Planer för nybyggande av bostäder fanns i tidningen här om dagen. Inte en bostad längre bort är 5 km från Fristadstorget. Vadå Ärla? Vadå Kjula? Vadå Näshulta?

Det jag tycker att det Tillväxtverket behöver göra allra först är att få Sveriges kommuner att sluta tänka "centralisering" och börja tänka "lokalisering" och "bevarande av en levande landsbygd". Vem fan ska ta hand om landsbygden när alla flyttat till Fristadstorget eller däromkring?

Vi i Ärla ska göra vad vi kan. Vi har en herre ved namn Tony Möller som har planer på att bygga bostäder på det gamla stationsområdet. Vägföreningen i Ärla håller på att göra Ärlas vägar bättre farbara och trafiksäkra mm. Fastighetsägarföreningen har fått en nystart och kommer att verka för en starkare vi-anda och flera gemensamma aktiviteter mm. Pingstkyrkan och Statskyrkan gör sitt.

Ärla är icke död! - - trots ihärdiga försök från kommunen att tiga ihjäl oss.