Eirik's Blog

Här finns mina tankar ur roten, ibland ganska spontana sådana, ibland mera övertänkta. Bloggen är ett sätt att skriva av sig frustration över företeelser eller problem i samhället och min omgivning men även ett sätt att beskriva vad jag tror kan hjälpa eller vara en lösning på problemet

Min bilder
Namn:
Plats: Ärla, Sörmland, Sweden

I'm retired after 42 years at Volvo as a Product Engineer and Systems Architect (PDM). I have a small consultancy operation with me as only employee.

onsdag, oktober 28, 2009

Nu gör vi det som kommunen skulle ha gjort 1979 - 2005


Ärla Samfällighetsförening asfalterar och lagar gatorna o Ärla stationssamhälle. Gator som inte underhållits sedan Eskilstuna kommun tog över som väghållare 1979 skall nu återställas till en vägstandard som är anpassad till ett villasamhälle som Ärla. Fåglarnas badsjöar skall bort. Regnvattnet skall ledas bort från vägen.


De pengar som Ärla Samfällighetsförening fick i ersättning för uselt underhåll under de nästan 30 år som Eskilstuna kommun var väghållare skall nu användas fär att rusta upp gatorna. Många gator kommer nu nästan inte att kännas igen.


Det är bara att hoppas att våra fina gator inte leder till ännu mer fortkörning. Vi har ju mestadels 30 som hastighetsgräns. Tyvärr finns det människor som


  • saknar förmåga att föreställa sig vad som kan hända 30 meter längre bort

  • struntar i alla andra - "regler är inte till för mig!"

  • tappar minnet 50 meter efter 30-skylten

  • ännu inte har utvecklat hjärnkapaciteten förbi primatnivån.

Vägföreningen har i alla fall gjort mycket för att höja trafiksäkerheten i Ärla. Buskar och träd har ansats så de inte skymmer sikten och hänger ut över vägbanan. Det finns de fastighetsägare som fortfarande struntar i att sköta sina häckar och växtlighet i gatukorsningarna men vi skall fortsätta att "jaga" dessa. Vi kommer till att göra än mera för trafiksäkerheten nästa sommar.


Det vore väl fint om snygga och trevliga Ärla kunde locka till inflyttning och fler invånare, t. ex. barnfamiljer som vill låta sina barn växa upp i trygg miljö och pensionärer som vill bo naturnära etc.


Visserligen får våra fastighetsägare betala för underhåll och drift av de ca 10 km gator som finns inom vägföreningen ansvarsområde. Något de som bor i Eskilstuna tätort inte behöver betala eftersom underhåll och drift av gatorna där betalas över samma skatt som även Ärlaborna betalar. Men det kanske det är värt? Vi slipper kommunal misskötsel och kan själva bestämma hur bra vägar vi vill ha.